O lucrare publicată recent în European Journal of Neuroscience prezintă cum și în care emisferă a creierului liliecilor, sunt procesate sunetele care le permit să navigheze și să se orienteze încercând, în același timp, să înțeleagă sunetele emise de ceilalți lilieci [1].
Creierul liliecilor trebuie să proceseze simultan ecourile propriilor sunete și sunetele provenite de la alți lilieci. În studiul publicat se arată că circuitul neuronal din cele două emisfere ale creierului unui liliac îi permit să "vadă" mediul înconjurător și, în același timp, să poarte conversații cu alți lilieci.
Autorul lucrării, Jagmeet Kanwal, a itrodus fire fine de tungsten în creierul unor lilieci pentru a înregistra reacțiile acestora la o serie de sunete dintr-o librărie digitală monitorizând întâi emisfera dreaptă iar apoi pe cea stângă. Analiza datelor a arătat că neuroni din emisfera dreaptă răspud mai intens la sunetele folosite pentru ecolocație decât cele pentru comunicare. În emisfera stângă însă lucrurile stau exact invers.
O mai bună înțelegere a proceselor neuronale care stau la baza procesării diferitor categorii de sunete este critică pentru tratarea deficiențelor de comunicare întâlnite la copii și repararea daunelor ce pot fi produse asupra creierului de un atac cerebral, daune ce pot afecta zone ale creierului responsabile de vorbire.
Lucrarea intitulată Right–left asymmetry in the cortical processing of sounds for social communication vs. navigation in mustached bats [2] a fost publicată online și va apărea într-un număr viitor al jurnalului mai sus menționat.
Surse:
[2] Jagmeet S. Kanwal, Right–left asymmetry in the cortical processing of sounds for social communication vs. navigation in mustached bats, European Journal of Neuroscience, Online 29 decembrie 2011.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu