2012-01-29

Prezența în Europa a sindromului nasului alb confirmată


Un articol publicat în numărul din ianuarie 2012 al Journal of Wildlife Diseases confirmă descoperirea sindromului nasului alb (WNS) la liliecii europeni [1].

Deși s-a observat că liliecii europeni prezintă semnele caracteristice WNS în zona nărilor, iar ciuperca Geomyces destructans a fost găsită și în Europa în 2008, WNS nu a fost confirmat pentru că studiile ar fi necesitat eutanasierea liliecilor, lucru care în unele zone este interzis fără permis.

Odată cu descoperirea unui Myotis myotis mort în peștera Stara Dratenicka din Cehia în martie 2010 și a altor cinci, 12 zile mai târziu în peștera Bycı skala din apropiere, cercetătorii aveau în cele din urmă probele necesare pentru a realiza testele.

Rezultatul examinării histopatologice confirmă prezența sindromului nasului alb în Europa, doi dintre liliecii găsiți suferind de sindromul ucigaș și prezentând simptomele clasice precum greutatea redusă semnificativ [2].

Chiar dacă rata mortaității nu a afectat încă dimensiunea populațiilor de lilieci din Europa articolul, care poate fi citit mai jos (sau downloadat de aici), dovedește prezența WNS și abilitatea sa de a ucide și lilieci europeni făcând necesară monitorizarea atentă a liliecilor din Europa.


Surse:
[2] Jiri Pikula, Hana Bandouchova, Ladislav Novotny, Carol U. Meteyer, Jan Zukal, Nancy R. Irwin, Jan Zima, Natalia Martinkova, Histopathology Confirms White-Nose Syndrome in Bats in Europe, Journal of Wildlife Diseases, 48(1), 2012, pp. 207–211.

Niciun comentariu: