2012-01-02

Adâncurile lacului Goluboe din Rusia vor fi explorate în căutare de peșteri

Lacul Goluboe (foto: RIA Novosti)

O echipă internațională de scafandri vor cerceta lacul Goluboe (Albastru) din Rusia, la începutul anului 2012 în încercarea de a identifica peșteri și relicve.

Lacul, cunoscut pentru nuanța unică de albastru pe care o are apa, are o temperatură constantă de 9 grade Celsius, nu îngheață și emite hidrogen sufurat în timpul verii ceea ce îi conferă un miros și un gust specific.

Potrivit unora, există o mare posibilitate ca lacul, cu o adâncime de 258 metri fiind al treilea lac carstic din lume ca adâncime, ar putea să fie resurgența unuia din cele mai mari sisteme subacvatice din lume.

Debitul cursului de apă care este alimentat de lac este de aproximativ 8 metri cubi de apă pe minut. Mai mult decât atât, în jur de 30 și 50 metri cubi de gips dizolvat ajung în acest râu în fiecare zi, sugerând eroziunea unor cavități subterane.

Datorită locației – în Caucaz, între Marea Neagră și Marea Caspică – există o posibilitate mare ca pe fundul lacului să se găsească și vestigii arheologice.

Folosind roboți autonomi capabili să se scufunde în ape adânci și scannere 3D, echipa va începe explorările la începutul lunii ianuarie 2012.

Sursa:

Niciun comentariu: