2012-01-13

Peștera Farcu va fi amenajată pentru turiști

Cristale din Peștera Farcu (foto: Andrei Posmoșanu)

În ultima vreme am tot auzit de peșteri închise, peșteri reamenajate și peșteri noi amenajate pentru turiști. Iată că o nouă peșteră intră în rândul celor din ultima categorie. Este vorba despre Peștera Farcu din comuna Roșia, județul Bihor.

Galeria de acces în Peștera Farcu (foto: Andrei Posmoșanu)

Peștera Farcu a fost descoprită accidental în anul 1987 în timpul lucrărilor într-o mină de bauxită. Cel care a descoperit galeria a rămas impresionat de frumuseţea cristalelor și a zidit calea de acces. Din păcate însă, la 50 de metri distanță, o nouă galerie din mină a nimerit în peșteră. Așa cum era de așteptat cristalele deosebite au făcut cu ochiul minerilor și au fost rupte pentru a le mai rotunji veniturile. S-au mai păstrat doar cristalele situate în locații greu accesibile.

Intrarea în peșteră (foto: Andrei Posmoșanu)

La început de an, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a făcut primi pași pentru amenajarea turistică a peșterii prin întocmirea proiectului cu titlul Metode inovative de valorificare a capitalului natural în Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, care a fost aprobat la începutul lunii ianuarie.

Printre obiectivele proiectului se numără:

  • refacerea ecologică a fostei exploatări miniere Farcu, prin renaturarea teritoriului afectat, obiectiv ce se va realiza în opt luni
  • valorificarea durabilă a Peșterii din Mina Farcu, prin amenajarea ei ca obiectiv speoturistic, obiectiv ce se va realiza în zece luni
  • dezvoltarea unui program educativ și de marketing, privind utilizarea durabilă a resurselor de biodiversitate și patrimoniu local, în ultimele şase luni ale proiectului
toate acestea cu implicarea activă a partenerilor locali.

Cristale din Peștera Farcu
(foto: Viorel Lascu)
Amenajarea peșterii se va face cu voluntarii din Roșia și ar necesita în jur de 7-800.000 de euro. Din totalul acestei sume, CAPDD dispune, deocamdată, doar de 267.000 de lei, din care aproximativ 84.000 de lei provin din bugetul local al comunei Roșia. Restul banilor provin din Fondul Global pentru Mediu, al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și din resurse financiare proprii.

Din fondurile disponibile, se vor asigura: decolmatarea galeriei, realizarea accesului pe o porțiune de 200 metri, amenajarea a 87 din totalul de 251 metri pe care-i are peștera, iluminatul și amenajarea cu structuri neconvenţionale, reabilitarea unor porțiuni din peșteră, spălarea sau îndepărtarea inscripțiilor din interior, îndepărtarea schelelor și scărilor deja putrezite.

Pe viitor proiectul prevede și amenajarea unei porțiuni din traseu care să poată fi parcursă cu un trenuleț, o sală de spectacole (pentru că spectacolele în peșteră par să aibă priză la public) într-una din lentilele de bauxită rămase părăsite în galeria de mine, un suitor de circa 30 de metri care va da într-o altă lentilă și un lift care va duce turiștii la suprafașă, printr-o dolină, de unde vizitatorii se vor putea bucura de peisaj.

Intrarea în peșteră urmează să se facă în grupuri de cel mult zece persoane sub îndrumarea unui ghid. Traseul va fi parcurs secvenţial, lumina fiind aprinsă doar în secțiunea în care se află la un moment dat turiștii pentru a evita rămânerea acestora în urmă. Biletul de intrare ar urma să aibă un preț de 15-20 de lei.

Sursa:

Niciun comentariu: