2011-11-17

De ce stau liliecii cu capul în jos - explicații din legende


Poate că v-ați întrebat de ce stau liliecii tot timpul cu capul în jos. Învățătura străbună a unor popoare, transmisă din generație în generație prin legende, ne oferă un posibil răspuns la această întrebare.

O legendă a indienilor apași [1] spune că odată de mult, coiotul își căuta soție, dar nu se putea hotărâ pe cine să aleagă. Liliacul îl sfătuiască să o ia de nevastă pe soția șefului șoim, înrucât acesta lipsea și nu mai fusese văzut de multe zile. Dar șeful șoim s-a întors și, mâniat de sugestia dată de liliac, l-a azvărlit pe acesta într-o tufă de ienupăr. Liliacul atârna cu capul în jos agățat de mocasinii cu vârfuri ascuțite zbătându-se însă oricât s-a zbătut nu a reușit să scape din poziția incomodă. Din acel moment se zice că liliecii stau cu capul în jos, chiar și în somn.

În Madagascar [2], o altă legendă spune că odată a izbucnit un foc mare în împărăția lui Dumnezeu. Acesta a trimis toate zburătoarele să stingă focul. Dintre toate zburătoarele doar liliacul a reușit să stingă focul cu aripile lui mari (se spune că așa și-a pierdut penele). Pasărea drongo, care pe atunci era albă, s-a mânjit cu cenușă și s-a grăbit să ajungă la Dumnezeu înaintea liliacului pentru a se lăuda că a stins focul. Dumnezeu foarte încântat a făcut-o mai mare peste toate zburătoarele. Curând după aceasta ajunge și liliacul, dar Dumnezeu nu îl crede când îi spune că el a stins focul. Ca răzbunare liliacul ajurat să îi întoarcă întotdeauna spatele lui Dumnezeu. De atunci pasărea drongo este cunoscută ca o pasăre inteligentă, iar liliacul stă cu capul în jos.

Copiii din Sudan cunosc și ei o legendă despre lilieci [3]. Legenda lor spune că toate mamiferele au decis să dea o petrecere. Liliacul vine și el la petrecere considerând că face parte și el din rândul mamiferelor însă nu este primit pentru că se aseamănă cu păsările datorită aripilor și a faptului că poate zbura. Supărat începe să plângă până ce alunecă, datorită lacrimilor, cu capul în jos pe creanga pe care stătea. Păsările, auzind de petrecerea mamiferelor, decid și ele să dea o petrecere. Liliacul încearcă să meargă și la această petrecere însă este alungat pentru că, datorită blăniței și a colților, seamănă mai mult cu mamiferele decât cu păsările. Întristat se retrage pe o creangă unde din cauza lacrimilor alunecă din nou în poziția în care îl întâlnim astăzi, cu capul în jos.

Surse:
[1] Why the Bat Hangs Upside Down (Indieni Apași, Texas)

Niciun comentariu: