2011-09-20

Schelet de neanderthal descoperit la Sima de las Palomas

Sima de las Palomas (foto: www.um.es/antropfisica)
O echipă de cercetători din cadrul Universității din Murcia, Spania a descoperit sheletul unei femele adulte de  neanderthal, descoperirea fiind prima de acest fel de pe coasta europeană a Mării Mediteraneene [1].

Săpăturile au avut loc la Sima de las Palomas, dolină cu o adâncime de 20 de metri în apropiere de Torre-Pacheco, sud-estul Spaniei.

Scheletul descoperit este cel mai complet descoperit în ultimii 40 de ani în Europa. Având cel mai complet pelvis al unei femele de Neanderthal, cercetătorii vor putea să aprofundeze studiile în ceea ce privește reproducerea oamenilor de Neanderthal.

Comparativ cu alte descoperiri din nordul Europei acest schelet pare să fie unul de statură mai mică. Scheletul a fost descoperit la baza unei acumulări de bolovani, fiind culcat pe o parte cu mâinile îndoite în apropierea feței, poziție ce sugerează o așezare intenționată. În plus, prezența altor obiecte, precum oase arse de cal și de alte animale, ca și rămășițele parțiale ale altor neanderthalieni arată că acest sit avea o importanță deosebită pentru oamenii preistorici care locuiau în zonă.

Schița sitului Sima de las Palomas (foto: www.um.es/antropfisica)
 Mai multe informații despre cercetările din situl Sima de las Palomas pot fi găsite pe site-ul grupului [2] și în lucrarea publicată anul acesta [3].

Surse:
[2] Sima de las Palomas
[3] Michael J. Walkera, Jon Ortegaa, Klara Parmováb, Mariano V. Lópeza, Erik Trinkausc. Morphology, body proportions, and postcranial hypertrophy of a female Neandertal from the Sima de las Palomas, southeastern Spain. PNAS, 2011

Niciun comentariu: