2011-09-25

Un pod pentru lilieci va fi contruit în Țara Galilor

Liliacul mic cu potcoavă - Rhinolophus hipposideros (foto: Matthieu Gauvain)

Un pod în valoare de £650,000 va fi contruit peste centura orășelului Porthmadog din Gwynedd, Țara Galilor pentru a ajuta în traversarea în siguranță a drumului de către lilieci. Podul pentru lilieci a fost conceput pentru a salva în special liliecii mici cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros) de accidente provocate de vehicule.

Unii locuitori ai orașului Porthmadog au criticat costul ridicat al proiectului dar naturaștii susțin proiectul ca fiind necesar pentru protejarea speciei. Guvernul galez a inițiat acest proiect conform legislației UE pentru protecția faunei.

Populația de Rhinolophus hipposideros a scăzut dramatic pe întreg teritoriul Marii Britanii. Specia este vulnerabilă la o gamă largă de factori de la schimbarea condițiilor în zonele de locuire la distrugerea acestora  prin pierderea insectelor. Pe lângă acestea, coliziunea cu vehiculele reprezintă o altă amenințare majoră.

Liliecii cu potcoavă se bazează în deplasare pe ecoul dat de diferite structuri precum podurile. Pentru că zboară la înălțimi mici liliecii sunt loviți des de vehicule. Prin contruirea podului se dorește încurajarea lor de a zbura la înălțimi mai mari.

Sursa:
£650k 'bat bridge' in Porthmadog criticised

Niciun comentariu: