2012-04-07

Cenușa dintr-o peșteră Sud-Africană - dovada că omul gătea la foc acum un milion de ani

Peștera Wonderwerk, Africa de Sud (foto: Michael Chazan).

Cenușa descoperită într-o peșteră din Africa de Sud reprezintă un important indiciu care sugerează că oamenii foloseau focul pentru gătit cu un milion de ani în urmă [1].

Descoperirea este cea mai veche dovadă de până acum a utilizării acestei tehnologii revoluționare. Totuși unii experți susțin că sunt necesare mai multe dovezi pentru a certifica faptul că oamenii găteau cu regularitate la acea dată.

Francesco Berna, arheolog din cadrul Boston University din Massachusetts, și colegii săi au descoperit cenușa rezultată prin arderea unor ierburi, frunze și fragmente de os în sedimente aflate la 30 de metri de la intrarea în Peștera Wonderwerk din provincia Northern Cape.

Nu se poate spune cu certitudine ce specie de hominid locuia în peșteră acum un milion de ani, dar echipa crede că este probabil vorba despre Homo erectus.

Fragmentele de cenușă, cu dimensiuni variind de la câțiva milimetri la câțiva centimetri, sunt foarte bine conservate. Marginile zimțate ale fragmentelor demonstrează că acestea nu au ajuns în peșteră accidental sub acțiunea apei sau a vântului care ar fi netezit aceste margini.

Echipa de cercetători a căutat în sedimente urme de guano pentru că este cunoscut faptul că grămezile mari de guano aflat în descompunere pot genera temperaturi suficient de mari încât să ducă la combustie spontană. Astfel de urme nu au fost găsite, drept urmare concluzia trasă a fost că focul nu putea să fi fost generad decât de strămoșii noștrii îndepărtați. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences [2].

Surse:
[2] Francesco Bernaa,Paul Goldberga, Liora Kolska Horwitzc, James Brinkd, Sharon Holtd, Marion Bamfordf, Michael Chazang. Microstratigraphic evidence of in situ fire in the Acheulean strata of Wonderwerk Cave, Northern Cape province, South Africa. PNAS, 2 aprilie, 2012.

Niciun comentariu: