2012-02-08

Picturi rupestre vechi de peste 42.000 ani descoperite în Spania

Picturi rupestre din Peștera Nerja
reprezentând o serie de foci
Șase picturi rupestre dintr-o peșteră spaniolă sunt considerate acum ca fiind cele mai vechi opere de artă din lume, depășindu-le cu 10.000 ani pe cele din Peștera Chauvet aflată în sudul Franței.

Cercetătorii au datat rezidurile organice prelevate din apropierea picturilor găsite în Peștera Nerja din sudul Spaniei, iar rezultatele au indicat o vârstă situată între 43.500 și 42.300 ani.

Mai interesant decât atât este faptul că aceste picturi par să fie cele mai vechi opere de artă realizate de omul de Neanderthal, picturile descoperite până acum fiind atribuite speciei Homo sapiens.

Cunoscută deja pentru faptul că adăpostește cea mai mare stalagmită din lume (cu o înălțime de 32 metri), Peștera Nerja a servit cândva drept casă pentru oamenii de Neanderthal, înainte ca aceștia să dispară, iar mai apoi l-a adăpostit pe Homo sapiens.

Pasul următor care trebuie urmat este datarea picturilor în sine pentru a afla exact care este vechimea lor. Din păcate, momentan cercetătorii se confruntă cu o lipsă acută de fonduri.

Sursa:

Niciun comentariu: