2012-02-27

Animalul terestru ce trăiește la cea mai mare adâncime

Plutomurus ortobalaganensis

În adâncurile avenului Krubera-Voronja, cel mai adânc din lume, a fost descoperită o nouă specie nevertebrată care trăiește la cea mai mare adâncime [1].

Denumită Plutomurus ortobalaganensise, minuscula creatură oarbă este un artropod ce face parte din clasa colembolelor. Aceasta este doar una din cele patru noi specii, toate colembole, descoperite în cadrul expediției recente Ibero-Ruse a echipei CaveX [2].

Anurida Stereoodorata (foto: Enrique Baquero)
Trăind în întuneric absolut, la o adâncime de 1,98 kilometri creaturile s-au adaptat ăierzându-și ochii și pigmentul, dobândind în schimb organe senzoriale specializate sub forma unor chemoreceptori specializați în detecția semnalelor chimice.

Această nouă descoperire îi face pe oamenii de știință să lanseze ipoteza că singurul motiv pentru care nu s-au descoperit animale la adâncimi mai mari este faptul că nu s-au descoperit încă avene mai adânci.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate într-un număr recent al jurnalului Terrestrial Arthropod Reviews apărut pe data de 22 februarie [3].

Surse:

Niciun comentariu: