2012-10-09

Peștera Hölloch atinge 200 km

La cartare în Peștera Hölloch (foto: Marion Nitsch via www.speleo.ch)

La 137 de ani de la descoperirea sa, Peștera Hölloch din Muotathal a atins lungimea de 200 km. Cercetătorii de la Arbeitsgemeinschaft Höllochforschung (AGH) au adăugat în februarie metri lipsă la hartă ajungând astfel au ajuns la cifra magică. Cu ocazia celui de-al 13-lea Congres Elvețian de Speologie, ce a avut loc la sfărșitul lunii septembrie în Muotathal, reușita a fost anunțată și sărbătorită.

Peștera Hölloch rămâne în continuare a 8-a peșteră ca lungime din lume și a 2-a din Europa (după peștera Optymistytschna din Ucraina). Deși nimic nu s-a schimbat în clasament prin adăugarea acestor câțiva metri, pentru membrii AGH evenimentul reprezintă încununarea multor ani de muncă asiduă. Din 1935, peștera este explorată și cartată în fiecare iarnă. În timpul verii o parte din peșteră este sub apă, deci munca se poate desfășura numai din decembrie până în martie.

Pe site-ul AGH se poate studia evoluția cartografierii peșterii de-a lungul timpului. După aproape 20 de ani de cercetare, în 1953, peștera avea o lungime de 37 de kilometri. 15 ani mai târziu, limita de 100 de km a fost depășită. Până la cartarea a 200 de km au trecut 44 de ani. În ultimii ani explorarea a devenit din ce in ce mai dificilă. Cercetătorii au nevoie de o zi pentru a ajunge la bivuac, locul de pornire al multor acțiuni de cartare, iar galeriile sunt din ce în ce mai înguste.

În această iarnă, membrii activi ai AGH vor explora în continuare Peștera Hölloch. Nu este imposibil ca într-o zi să se descopere o nouă galerie, care să uimească prin podoabele sale.

Sursa:

Niciun comentariu: