2012-09-26

Peștera Meziad se redeschide pentru turiști

Carte postala cu imagini din Peștera Meziad și împrejurimile pe vremea când era o importantă atracție turistică
(Sursa: ici.ro)


În acest sfârșit de săptămână va fi inaugurată proaspăta amenajată Peșteră de la Meziad. Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) împreună cu Primăria Remetea s-au ocupat de reamenajarea peșterii, cu fonduri de la Romanian - American Foudation și de la Fundația pentru Parteneriat. Lucrările au constat în refacerea integrală a treptelor, balustradelor și a punților, dar și în iluminarea traseului pe baza celor mai noi tehnologii în domeniul iluminării peșterilor turistice. Inaugurarea va avea loc sâmbătă, 29 septembrie 2012 de la ora 12:00.

Turiștii vor putea face excursii ghidate pe traseul amenajat ce are o lungime totală de 1010 metri. Potrivit CAPDD, în curând va fi deschis, în imediata apropiere a peşterii, un parc de aventură.

La sfârșitul anilor '80, fiind abandonată de autorități și parţial vandalizată de localnici sau turiști, Peștera Meziad a fost dată uitării până acum. Reamenajarea și redeschiderea ei pentru turiști va readuce Peștera Meziad pe harta peșterilor turistice din România.

Proiectul "Peștera Meziad, o peșteră pentru natură și oameni", finanțat prin intermediul programului "Green Entrepreneurship", a beneficiat de fonduri a căror valoare se ridică la 187.000 lei. Lucrările au fost asumate de specialiștii CAPDD, organizație ce deține custodia asupra sitului Natura 2000 - Defileul Crișului Repede - Munții Pădurea Craiului, din care face parte și Peștera Meziad.

Totodată, CAPDD și-a propus să includă Peștera Meziad, alături de alte 4 peșteri (Peștera Urșilor, Farcu, Ungurul Mare și Vadu Crișului) într-un circuit turistic, primul din țară dedicat exclusiv peșterilor.

Sursa:

Niciun comentariu: