2012-04-10

Festival de film speologic la Karlovac, Croația

Secțiunea Speologică a Asociației Montane “Dubovac” din Karlovac, Croația organizează a doua ediție a Festivalului de film speologic. Festivalul din acest an va avea loc pe data de 29 septembrie.

Organizatorii consideră că cea mai bună metodă de a prezenta lumea subterană persoanelor care nu sunt familiare cu aceasta este aceea de a-i duce acolo pentru a experimenta senzația descoperiri de noi locuri și specii.

Aceste priveliști au fost un privilegiu deținut de un număr mic de persoane, dar astăzi datorită numărului mare de speologi amatori și profesioniști ce prezintă interes în realizarea de filme și bineînțeles datorită tehnologiei moderne, deosebita lume subterană poate fi prezentată oricui prin filmări.

Prima ediție a festivalului i-a adus pe spectatori mai aproape de tărâșurile dureroase prin galerii înguste, de oboseala de după ore lungi de escaladă și poate a presărat puțina frică pe durata secvențelor cu scafandrii speologi, iar, în cele din urmă de cea mai frumosă senzație atunci când vezi că peștera “continuă”!

Anul acesta se dorește atragerea unui număr mai mare de persoane și unirea eforturilor cu cele ale speologilor din alte țări în speranța că acest festival va deveni unul tradițional.

Detalii suplimentare vor fi trimise prin al doilea anunț în luna iulie. Până atunci, pentru întrebări și sugestii îl puteți contacta pe coordonatorul proiectului, Damir Basara la numărul de telefon: +385 (0)98 890685 sau prin, e-mail: damir.basara@ka.t-com.hr.

Sursa:

2012-04-07

Cenușa dintr-o peșteră Sud-Africană - dovada că omul gătea la foc acum un milion de ani

Peștera Wonderwerk, Africa de Sud (foto: Michael Chazan).

Cenușa descoperită într-o peșteră din Africa de Sud reprezintă un important indiciu care sugerează că oamenii foloseau focul pentru gătit cu un milion de ani în urmă [1].

Descoperirea este cea mai veche dovadă de până acum a utilizării acestei tehnologii revoluționare. Totuși unii experți susțin că sunt necesare mai multe dovezi pentru a certifica faptul că oamenii găteau cu regularitate la acea dată.

Francesco Berna, arheolog din cadrul Boston University din Massachusetts, și colegii săi au descoperit cenușa rezultată prin arderea unor ierburi, frunze și fragmente de os în sedimente aflate la 30 de metri de la intrarea în Peștera Wonderwerk din provincia Northern Cape.

Nu se poate spune cu certitudine ce specie de hominid locuia în peșteră acum un milion de ani, dar echipa crede că este probabil vorba despre Homo erectus.

Fragmentele de cenușă, cu dimensiuni variind de la câțiva milimetri la câțiva centimetri, sunt foarte bine conservate. Marginile zimțate ale fragmentelor demonstrează că acestea nu au ajuns în peșteră accidental sub acțiunea apei sau a vântului care ar fi netezit aceste margini.

Echipa de cercetători a căutat în sedimente urme de guano pentru că este cunoscut faptul că grămezile mari de guano aflat în descompunere pot genera temperaturi suficient de mari încât să ducă la combustie spontană. Astfel de urme nu au fost găsite, drept urmare concluzia trasă a fost că focul nu putea să fi fost generad decât de strămoșii noștrii îndepărtați. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences [2].

Surse:
[2] Francesco Bernaa,Paul Goldberga, Liora Kolska Horwitzc, James Brinkd, Sharon Holtd, Marion Bamfordf, Michael Chazang. Microstratigraphic evidence of in situ fire in the Acheulean strata of Wonderwerk Cave, Northern Cape province, South Africa. PNAS, 2 aprilie, 2012.

2012-04-06

Documentarul expediției speologice WoWo 2012 - trailer


Expediția speologică WoWo 2012 s-a desfășurat în Papua Noua Guinee de-a lungul primelor luni din acest an. Noile explorări au adus peste 11 kilometri de noi galerii făcând ca sistemul Wowo să aibă o dezvoltare de peste 20 kilometri și o denivelare de 660 metri fiind cel mai lung din Noua Britanie și al doilea ca adâncime din Papua Noua Guinee.

Filmările realizate în timpul expediției au fost folosite pentru realizarea unui documentar ce va fi prezentat în Frața în cursul lunii mai 2012. Până atunci puteți viziona trailerul.

Sursa:
Trailer WoWo 2012 Caving Expedition

Au început lucrările pentru amenajarea peșterii Farcu



Pe la începutul anului se anunța amenajarea peșterii Farcu pentru turiști. Iată că lucrările de amenajare a peșterii Farcu au și început. Filmulețul atașat arată, pe lângă imagini cu formațiunile deosebite din peșteră, și câteva secvențe ce surprind decolmatarea galeriei de acces cu un mini-buldozer.

Lucrările pentru amenajarea peșterii sunt estimate la aproximativ 270.000 de lei, din care 84.000 vor fi suportați de Primăria Roșia, restul sumei urmând să fie acoperit prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Sursa:

2012-04-05

Tabără internațională de topografie subterană

În perioada 4-12 august 2012 va avea loc Tabăra Internațională de Topografie Subterană - Topo Sorbas 2012. Locația aleasă pentru tabără este carstul în gips de la Sorbas, Almeria, Spania.

Obiectivul principal al taberei este detalierea și extinderea hărților topografice ale complexului cavernicol din carstul în gips Sorbas. Acest sistem carstic este împărțit în zece sectoare diferite. În timpul tabere eforturile vor fi concentrate pe sectoarele majore ale zonei cum ar fi sectorul Viñicas sau sectorul Tesoro Norte fără exclude sectoarele Rio Aguas sau Hueli. Mai multe informații despre obiective puteți citi aici (engleză).

Tabăra este organizată de Clubul de Speologie Almeria împreună cu Federația de Speologie Andaluză și este deschisă tuturor speologilor înteresați de lumea topografiei subterane și care doresc să contribuie la studiul carstului de la Sorbas. Mai multe informații despre organizare puteți citi aici (engleză) iar pentru înscrieri folosiți formularul de înregistrare.

Sursa:

Un tsunami subteran în Nevada


Pe data de 20 martie, o echipă, aflată într-o tură de monitorizare a unei populații de pești aparținând familiei Cyprinodontidae din Devil's Hole, Nevada, a fost martora unui eveniment neobișnuit. Nivelul apei în zona monitorizată a început să fluctueze, la început cu câțiva centimetrii până la aproape un metru.

Au descoperit mai târziu că fenomenul pe care l-au putut urmări a fost un tsunami subteran cauzat de un cutremur de magnitudine 7.4 produs la o distanță de 3,2 kilometri și la o adâncime de 19 kilometri, în sudul Mexicului.

Este pentru a treia oară când efectele cutremurelor subt observate în Devil’s Hole de la punerea sub protecție a obiectivului în 1976.

2012-04-04

NSS Cavern Diving Manual - 1988



NSS Cavern Diving Manual sau Manualul NSS (National Speleological Society) pentru Scufundări în Peșteră prezentat mai sus a fost scris de John L. Zumrick Jr., J. Joseph Prosser și H. V. Grey și a apărut în anul 1988. Manualul prezintă echipamentul și tehnicile folosite la vremea respectivă în scufundările în peșteri precum și informații despre planificarea unei scufundări, aspecte psihologice și proceduri în caz de urgență. Deși scrise cu peste 20 de ani în urma, o bună parte din informațiile prezentate în acest manual sunt încă de actualite în scufundările speologice.

Sursa:

Se caută articole pentru EuroSpeleo Magazine

Federația Speologică Europeană (FSE) anunță lansarea unei noi publicații electronice FSE pentru cele aproximativ 2000 de cluburi speo din toată Europa: EuroSpeleo Magazine.

Pentru ca această nouă publicație să apară este nevoie de conținut motiv pentru care echipa EuroSpeleo Magazine lansează un apel către toate cluburile din Europa prin care sunt rugate să contribuie cu articole. Articolele pot să trateze orice subiecte legate de speologie: explorări, articole științifice, expediții, protecția peșterilor, antrenamente, salvaspeo, recenzii de cărți, speo-arte, știri scure și altele.

Cei care doresc să contribuie cu articole sunt rugați să le expedieze cât mai repede posibil pe adresa articles@eurospeleo.eu pentru a fi publicat în primul număr al revistei.

Instrucțiunile pentru publicarea de articole în EuroSpeleo Magazine pot fi găsite aici.

Sursa:

2012-04-03

Echipament pentru expediții spațiale testat în peșteri din Austria

În perioada 27 aprilie - 1 mai 2012, Forumul Spațial Austriac va efectua o serie de teste premergătoare pentru o viitoare expediție spațială pe Marte în două binecunoscute peșteri din Austria: Rieseneishöhle și Peștera Mamut.

Cu această ocazie va fi testat cea mai avansată versiune a costumului simulator spațial Aouda.X și vor fi realizate experimente geofizice și biologice.

După o serie de teste pregătitoare în tuburi de lavă din Mendig, Germania și peștera Koppenbrueller din Austria, echipa crește complexitate și fidelitatea testelor efectuate adăugând factori externi și extinzând infrastructura de suport cu un sistem de comunicare între echipa din interiorul peșterii și un centru rudimentar de suport.

Testele ce vor avea loc în masivul Dachstein, în pregătirea unei misiuni mai ample ce va urma să aibă loc în luna februarie 2013, în Africa de Nord, au fost planificate în principal pentru a realiza o verificare completă a simulatorului Aouda.X în versiunea sa cea mai recentă. Echipele implicate vor avea ocazia să studieze comportamentul echipamentului în diverse ipostaze implicând utilizarea unei serii de instrumente.

Ca obiectiv secundar se dorește studiul peșterilor din zona Dachstein ca regiune model pentru peșterile de pe Marte și a vieții în condiții extreme.

Sursa:

Curs de inițiere în speologie organizat de Speotimiș

Asociația Speologică Speotimiș organizează un nou curs de inițiere în speologie adresat tuturor celor care îndrăgesc muntele și sunt atrași de lumea intunecata ce se ascunde sub culmile acestora.

Noțiunile teoretice predate în orele de curs vor fi însoțite de ieșiri pe teren unde teoria va fi aplicată în practică. În cele 6 săptămâni de curs vor fi tratate subiecte legate de geneza peșterilor și a formațiunilor specifice întâlnite în subteran, elemente de carstologie și hidrologie carstică. Veți avea ocazia să învățați cum se realizează o hartă de peșteră și cum se parcurg peșterile verticale.

Cursul se va desfășura în perioada 25 aprilie - 3 iunie 2012 și va fi gratuit. Înscrierile se fac pe adresa: contact@speotimis.ro. Mai multe informații puteți solicita, în scris, la adresa de e-mail menționată sau telefonic, la unul din următoarele numere de telefon: 0724437085, 0721525705.

Sursa: